Skip to main content

Etätöistä irrottautuminen

 

Kaksi viikkoa joululomaan.

Syksyn jäljiltä porukka alkaa olla aika finaalissa ja pitkään jatkuneiden etätöiden takia työn ja vapaa-ajan raja on hämärtynyt entisestään. Etäpäivät istutaan Teamsissä ja iltaisin aivot ovat joskus niin sumussa, ettei puhetta tahdo oikein edes ymmärtää.

Kuinka sitten varmistamme täydellisen irrottautumisen ja palautumisen joululomalla, kun arki ei välttämättä juurikaan muutu?

Normaalisti joulufiilis iskee viimeistään kotimatkalla. Läppäri on laitettu toimistolla kiinni, hyvät joulut on halailtu ja viinipullot ja villasukat ovat vaihtaneet omistajaa. Nyt alkaa loma!

Tänä vuonna läppäri on muuttanut vakituisesti keittiö pöydälle ja pahimmassa tapauksessa lomarituaalina saattaa olla siirtyminen Outlookista Netflixiin. Ihmisen aivot ja alitajunta eivät välttämättä osaa rentoutua ja päästää irti kaikesta stressistä, kiireestä, keskeneräisistä projekteista ja tekemättömistä töistä. Mikäli aivot eivät saa lepoa ja keho irrottaudu arjen rutiineista, kevättalvella on luvassa loppuunpalaneita Teams-hahmoja.

Aivot tarvitsevat palautumista

Hyppäsin eilen pitkästä aikaa Porvoosta autoon ja ajoin reilun kahden tunnin matkan Turkuun. Kuinka palauttavaa! Ajatus irtaantui työkoneelta ja ideoita pulpahdella samalla, kun maisema vaihtui. Kuuntelin muutaman äänikirjan alun ja soittelin inspiroituneena kollegoille.

Oikeasti minullakaan ei ole ihmelääkettä palautumiseen, mutta oma henkinen varautuminen tulevaan lomaan voi auttaa. Heitän henkisesti koneen ulos ikkunasta ja yritän rakentaa konkreettisen muutoksen, joka kertoo keholleni, että nyt saa rentoutua.

Loma ja vapaa-aika ovat lähimmäisiä ja palautumista varten, joten ole läsnä ja kuuntele. Kaivakaa esiin lautapelit ja lähtekää porukalla lenkille. Tehkää yhdessä ruokaa tai vietääkää väärinpäin-päivää, jolloin aivot saavat erilaista aktiviteettia. Sopikaa työyhteisössä loma-aika, jonka sisällä ei saa lähettää sähköposteja, eikä WhatsApp-viestejä.

Varaudu siis tänä vuonna ennakkoon ja pohdi, kuinka aiot varmistaa lomalle laskeutumisen. Laitatko koneen Abloy-lukolla kiinni, lähdettekö heti mökille vai varaatteko perheen kanssa lautapeli&pizza-illan?

Pian koittaa se hetki, kun saa palautua ja tammikuussa toivot, että olisit käyttänyt sen mahdollisimman hyvin.

Lepoa ja valo jouluun,

 

Juri

 

 

Mitä ajatuksia?