Skip to main content

Johtaja, uskallatko kohdata itseäsi?

 

Monessa työpajassa olen pyytänyt osallistujia listaamaan heille kolme tärkeintä arvoa. Usein “perhe” nousee arvoksi monen listalla.

Kun kysyn, kuinka arvot toteutuvat arjessa, näen usein kiemurtelua. Heijastuvatko perhe-arvot kalenteriisi? Kuinka paljon vietät perheesi kanssa aikaa läsnä? Osallistutko aktiivisesti perheen harrastuksiin, minkälainen suhde sinulla on omiin vanhempiisi ja kuinka usein soitat heille? Kiinni jäit.

On arvoja ja sitten on arvoja. Osan olemme saaneet annettuina – arvot, joita uskomme toteuttavamme ja joiden uskomme tekevän meistä parempia ihmisiä muiden silmissä. Ja sitten ovat ne todelliset arvot, mitä elämme joka päivä. Arvot voivat myös olla toiveajattelua – sellaisia, joita haluaisimme ylläpitää ja joihin uskomme jollain tasolla, mutta emme toteuta niitä elämässämme. Hyvänä esimerkkinä terveys tai työn ja vapaa-ajan tasapaino. Jos haluat elää terveellistä elämää ja pidät terveyttä tärkeänä, treenaatko tarpeeksi, tupakoitko tai syötkö terveellisesti?

Kaikki mitä teet, miten kohtaat muita, miten viestit ja reagoit, mistä huolestut ja mitä pidät tärkeänä, ovat yhteydessä arvoihisi. Arvot heijastavat sinulle tärkeitä asioita ja ovat tapa kuvailla, mitkä asiat ovat aikeesi taustalla. Uskomukset ja arvot ovat merkittäviä vaikuttajia päätöksenteossa, halusit tai et.

Arvojen 360

 

Johtajan roolissa arvojen näyttäminen tai niiden poissaolo korostuu. Muut näkevät sinut, mutta et ehkä näe itseäsi. Kuvittelemme usein, että arvomaailmamme näkyy ulospäin, mutta harva uskaltaa kohdata itseään tekemällä tästä dataa.

Barret Values Centre on kehittänyt metodin, jolla voi mitata arvojen toteutumista arjessa eräänlaisena arvojen 360. Arviointi tutkii arvomaailmaasi kolmesta eri aspektista: omat arvot, havaitut arvot ja halutut arvot.

Omat arvot ovat sinun oma näkemyksesi sinulle tärkeistä arvoista. Mitä pidät tärkeänä ja hyvänä? Havaitut arvot ovat sellaisia, jotka muut näkevät. Mitä arvoja osoitat arjessa toiminnallasi? Toivotut arvot ovat niitä, mitä arvioijat toivoisi sinun kehittävän tai ylläpitävän. Tästä kokonaisuudesta syntyy kartta, jossa johtajan on kohdattava itsensä – näkyvätkö sinulle tärkeät arvot arjessa ja huomaavatko ihmiset ympärilläsi arjen tekojesi kautta mitä edustat?

Arvioinnista voi löytyä myös sokeita pisteitä, niin negatiivisia kuin positiivisia, yllättäviä ja silmiä avaavia kokemuksia.

Kun kartta aukeaa ja johtaja pääsee kohtaamaan itseään, tapahtuu jotain maagista. Tietoisuus omasta itsestään on ensimmäinen steppi parempaan johtamiseen. Kun arvio tulee sinun ympärilläsi olevilta ihmisiltä, se motivoi kehittymään ja osoittamaan arvojohtamista ympärillään. Hyvin tehdyn toimintasuunnitelman ja valmennuksen kautta saat käytännön vinkkejä, kuinka arvot viedään todellisuuteen.

 

“Me itse olemme varsinainen työkenttämme. Siksi ihmisen kasvussa kaikkein keskeisin muutos tapahtuu, kun hän siirtyy toisten tutkimisesta itsensä tutkimiseen. Kaikki itsessä tapahtuva tietoisuuden syveneminen siirtyy heti vuorovaikutukseen toisten kanssa.”
– Terapeutti Tommy Hellsten

 

Miltä kuulostaa, tehdäänkö sullekin arvojen 360?

 

Kiki