Skip to main content

Kohtaamisten merkitys

 

Aina välillä tulee elämässä eteen tilanne, johon ei ole täysin tyytyväinen. Sitä toivoisi, että jokin asia olisi toisin. Jonkin asian pitäisi siis muuttua. Usein asia liittyy ihan omaan toimintaan – kaverin tekemisiä kun on usein hankala muuttaa.

Jos haluaa muutosta, jotain pitää tehdä eri tavalla. Olisihan hassua ajatella minkään muuttuvan itsestään, ilman, että itse tarvitsisi muuttaa omaa toimintaa lainkaan. Tätä oman tekemisen muuttamista kun olen jo pitemmän aikaa pohtinut työkseni, moniulotteinen asia alkaa saada yksinkertaisen muodon.

Tärkein päätös on lopettaa tai vähentää jokin jotain nykyisestä toiminnasta, vaikka ei olisi edes hajatelmaa siitä, mitä sen lopetetun tilalle tulee. Liian harva kalenteroi itselleen aikaa johtamiselle, kohtaamisille tai ajattelulle.  Voi olla, että jonkun tekemisen tilalle tulee vain yksinkertaista olemista, mutta ihan käypä muutos sekin on.

Tee tilaa tärkeille asioille

Viime vuosien aikana olen tavannut tuhansia suomalaisia esimiehiä. Osaavia, vastuullisia ja lahjakkaita tolkku-ihmisiä. Yksi valitusvirsi nousee yli muiden: ”on niin paljon muita töitä, ettei ehdi tekemään esimiestyötä!”

Esimiehillä on syvä ymmärrys ja tieto työntekijöiden kokemuksista. Esimiestyötä toivottaisiin enemmän. Ja tuleehan tämä ilmi vuosittaisissa kyselyissäkin. ”Meitä ei arvosteta”, ”Emme saa tarpeeksi palautetta” tai ”Meillä tieto ei kulje” ovat yleisiä palautteita.

Esimies kokee huonommuutta, jopa syyllisyyttä, kun ei millään ehdi kohdata, kuunnella ja olla läsnä. Asian parantamiseksi pidetään tonneittain esimiesvalmennuksia, joissa kerrataan, kuinka tärkeää on arvostaa, antaa palautetta, olla läsnä ja kuunnella sekä jämäkästi puuttua tarvittaessa. Kaikki ovat samaa mieltä ja tahtovat kovasti – mutta koska operatiivinen työtaakka täyttää arjen, johtamiselle ei jää juuri aikaa.

Viime vuosina on käytetty paljon aikaa ja tupakkia hyvän esimiestyön määrittämiseen. Näiden määrittelyjen tuloksena syntyy loistavasti ilmaistuja ja usein hienosti visualisoituja täydellisen ihmisen määritelmiä.

Mutta aina ongelman ydin ei ole siinä etteivät ihmiset tiedä, kuinka toimia. Tolkkuihmiset tietävät kyllä, miten toimia, ja jopa osaavat. Ja usein jopa syvästi haluavat tehdä niin – kunhan saavat aikaa oikeille asioille. Entäs jos jokainen suomalainen esimies menisi huomenna oman esimiehensä luo, ja pyytäisi tätä tekemään valinnan. Vain yhden valinnan. ”Mitä minä voin jättää tekemättä, jotta minulle tulee lisää joka päivä yksi tunti aikaa olla esimies?”

Yksi tunti kohtaamisille

Yksi tunti lisää kohtaamisille joka päivä. Ei sähköpostin kirjoittamiseen, vaan kohtaamisiin.  Ihan livenä toisten kanssa. Niin että silmät näkyy. Kuuntelen ja kyselen. Muistutan ja kehun. Olen läsnä. Ilman agendaa. Puhutaan siitä, miksi tätä hommaa tehdään. Kenelle me tuotamme hyötyä. Mitä sinulle ja minulle kuuluu. Missä on onnistuttu. Mitä on opittu. Mitkä asiat pitäisi laittaa paremmalle tolalle. Mitä kaverille kuuluu. Ei sanat puhumalla lopu, kyllä jutun aiheita riittää.

Uskon, että yksi tunti päivässä lisää kohtaamisia siirtäisi vuoria. Mutta ensin pitää tehdä yksi tärkeä päätös. Pyydän omalta esimieheltä apua valintaan, mitä en enää tee, tai mitä teen vähemmän, jotta on aikaa kohdata.

Markku

Markku Silventoinen
Markku Silventoinen

Partneri, johdon tuki ja turva, muutoksen moniottelija, ihmismielen opas.